Nota: Error al visualitzar els fitxers CSS vinculats a la pàgina donada ja que no utiliza un navegador que compleixi els requisits.

Observatori PaHisCat Udl

Inici >  El projecte PaHisCat >  La metodologia

EL PROJECTE PAHISCAT

LA METODOLOGIA

La metodologia del projecte PaHisCat deu molt a la que s'utilitza en altres projectes europeus que persegueixen una finalitat semblant (com l'Historical Landscape Characterisation anglès).

Amb el projecte PaHisCat, tanmateix, no sols s'estudien i es daten les parcel·les (camps, horts, zones de matollar, de bosc, de pastura, espais urbanitzats o industrials) sinó també les realitats lineals (camins, sèquies, límits) i les realitats puntuals (masos, pobles, edificis, jaciments, etc.). Suposem que les línies i els punts han tingut, al llarg dels segles, una gran importància en l'organització de les parcel·les i del conjunt del paisatge d'alguns territoris. A més, per exemple elements que ara només són un punt en un mapa, com una església o un castell, també pogueren generar entorn seu, en el passat, nous paisatges, com és ben evident quan estudiem l'origen dels pobles.

Amb aquest projecte presentarem els canvis esdevinguts al llarg dels darrers decennis i segles, tanmateix sobretot cercarem l'origen dels paisatges actuals en l'època medieval i també en l'època romana. En algunes comarques catalanes, els canvis esdevinguts durant els segles de domini romà foren molt profunds i han marcat molt el teritori fins a l'actualitat. No oblidarem, però, els precedents prehistòrics o les grans transformacions que en algunes terres s'esdevingueren en època moderna i també durant els darrers cinquanta anys.

Algunes obres de referència

Using Historic Landscape Characterisation Using Historic Landscape Characterisation

Jo CLARK, John DARLINGTON i Graham FAIRCLOUGH

English Heritage - Lancashire County Council

Londres, 2004, 63 pàgs.

Historic Landscape Analysis Historic Landscape Analysis

Stephen RIPPON

Deciphering the countryside, Council for British Archaeology

York, 2004, 166 pàgs.

Ancient Country Ancient Country: the Historic Character of rural Devon

Sam TURNER

A report on the Devon Historic Landscape Characterisation Project, Devon Archaeological Society

Exeter, 2007, 185 pàgs.

Landscapes Landscapes

Amb estudis d'S. Rippon, P. Herring, J. Lake, S. Turner, J. Finch, T. Williamson, P. Dixon, J. Alfrey i D. Austin

vol. 8, núm. 2, Windgather Press

Oxford, tardor del 2007