Nota: Error al visualitzar els fitxers CSS vinculats a la pàgina donada ja que no utiliza un navegador que compleixi els requisits.

Inici >  Altres recerques>  El paisatge de la guerra i de la frontera

ALTRES RECERQUES

El paisatge de la guerra i de la frontera

La guerra i el desig de poder que sempre han tingut les persones han alterat el paisatge al llarg de tots els segles, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Els estudis dels castells han progressat molt al llarg dels darrers anys. Les recerques sobre fortificacions han de permetre relacionar-les amb un paisatge i amb una societat determinada. Com ja és prou conegut, els castells de l’alta edat mitjana eren molt diferents dels que es construiren al segle XI i XII o dels que s’edificaren en època gòtica o durant l’edat moderna. Com ens recordava O. H. Creighton en el seu llibre Castles and Landscapes (2004), la construcció del castell va dependre del paisatge del lloc on es bastí, però alhora la nova fortificació va alterar molt el paisatge que hi havia entorn seu.

No podem oblidar la importància de la frontera. El fet que Catalunya restés dividida durant molts segles per la ‘marca’ o frontera que hi havia entre el món carolingi o comtal i el món andalusí va tenir una gran repercussió en el paisatge de moltes zones, des del Penedès fins a la Ribagorça. A més, però, també cal no oblidar altres fronteres, com la que es va crear el segle XIII al nord del Rosselló, del Conflent i de la Cerdanya. Si avancem en el temps, haurem de valorar la frontera que dividí al segle XVII la Catalunya del Nord de la resta de comarques catalanes i partí per la meitat la comarca de la Cerdanya.

D’altra banda, els estudis fets sobre les guerres i els camps de batalla també ens mostren la relació estreta que hi ha hagut al llarg dels segles entre el paisatge i els escenaris de les guerres. Darrerament, les recerques acurades sobre els indrets on s’esdevingueren les batalles durant la Guerra Civil del segle XX han permès de reconstruir amb detall aquests espais bèl·lics de la nostra història més propera.

Castells de la Catalunya centralCastells de la Catalunya central

Jordi Bolòs

Angle Editorial- Fundació CaixaManresa

Manresa, 1997